Så här börjar du med Moped:

För att få genomgå utbildning för moped AM och eller klass II krävs att du har fyllt 14 år och 9 månader. 

För att få övningsköra AM-moped krävs att du har ett giltigt körkortstillstånd. Börja med att ansöka om detta på www.transportstyrelsen.se. Ansökan är uppdelad i två delar där en del är en hälsodeklaration och den andra delen är ett syntest. Syntestet kan du få hjälp med hos en optiker. Transportstyrelsen tar ut en avgift på 0:-kr från och med 1 Januari 2018  för ansökan, denna skickas hem per post.

När du har bestämt dig för vilken moped-behörighet du vill ha (AM-körkort 45 km/h eller förarbevis 25 km/h), bokar du in dig på en mopedkurs. Utbildningen hos oss på Körkortsspecialisten sker i form av lärarledd undervisning, till en början teori i grupp och senare körning. Mer detaljerad information om utbildningen av respektive mopedbehörighet finns i menyn till vänster.

Efter avslutat undervisning rapporterar lärare till Transportstyrelsen att eleven genomgått mopedutbildning hos Körkortspecialisten. Därefter kan eleven, från den dagen hen fyller 15 år, skriva kunskapsprovet på Trafikverket. Detta kan ni boka själva genom att ringa Trafikverket på 0771- 171819 eller via deras hemsida. Närmsta mottagningsort för kunskapsprov är Hisingen i Göteborg.

Moped klass 1 | AM-körkort

 Moped klass I är en moped som är konstruerad för en hastighet av högst 45 km/timmen. En sådan moped är ett registreringspliktigt fordon och ska ha registreringsskylt.

Åldersgränsen för AM är 15 år.

 

Moped klass 2 | Förarbevis

Moped klass 2 är en moped som är konstruerad för en hastighet av högst 25 km/timmen med en motor vars effekt inte överstiger 1 kilowatt. Moped klass 2 är inte registreringspliktig och ska därmed inte ha en registreringsskylt.

Åldersgränsen för moped klass 2 är 15 år.